Суфле (от френски: souffler - дишам, духам или бухвам) е печиво

...
Суфле (от френски: souffler - дишам, духам или бухвам) е печиво
Коментари Харесай

Неустоимо суфле с грюер и грана падано

Суфле (от френски: souffler - вдишвам, духам или бухвам) е печиво от френската кухня, което се прави с яйчни жълтъци и разрушени на сняг белтъци. Може да се комбинира с разнородни други артикули и да се сервира като солено главно ядене или като десерт.

В днешната рецепта към суфлето прибавяме и неустоимия усет на сиренето грюер, което носи името на едноименния регион в кантон Фрибур (Швейцария). Производството му се свързва с името на на граф Gruyères, васал на Савойската династия, а документ описващ технологията му се пази още от 1115 година

Друг основен воин в съставките на това суфле е известното твърдо италианско сирене грана падано  (от италиански grana ”зърно ”– загатва за зърнистата конструкция на сиренето, и Padano, произхождащо от районите по течението на река По). Това постепенно зреещо сирене, което се създава от млякото на крави, хранени единствено със сено или трева, избрахме поради пикантния му усет с лек орехов нюанс.



Необходимите артикули:

25 г масло
30 г брашно
220 мл прясно мляко
60 г сирене грюер
30 г пармезан
2 яйца
2 ч. л. горчица, едра
4 - 5 супени лъжици хлебни трохи
2 с. л. разтопено масло
щипка кайенски пипер, сол, черен пипер

 

Начин на подготвяне:

Хлебните трохи овкусете със сол и черен пипер. Намажете 4 форми за суфле с разтопеното масло и поръсете с трохите, тъй че да залепнат добре по дъното и стените. Настържете на едро ренде сирената.

В необятен тиган пригответе сос бешамел: в разтопеното масло запържете до златисто брашното; налейте млякото до момента в който бъркате, с цел да не станат бучки; оставете на огъня 4 - 5 минути до момента в който стартира да се сгъстява; подправете със сол черен и кайенски пипер и горчица; разбъркайте добре и оставете на котлона още 3 - 4 минути, като бъркате непрестанно, с цел да получите гъст сос.

Свалете бешамела от котлона и прибавете сирената и жълтъците. Разбитите с щипка сол на гъст сняг белтъци добавяйте лъжица по лъжица към сместа и бъркайте деликатно.

Готовата примес разпределете в към ¾ от формите за печене като загладите добре от горната страна и почистите ръбчетата, с цел да може суфлето да се надигне добре. Печете в авансово загрята до 190 градуса фурна 15 минути.

По време на печенето не отваряйте фурната! Поднесете незабавно.

 
    View this post on Instagram           
A post shared by Wine Spectator Magazine (@wine_spectator)

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР